1

Обичай Господ защото той пръв ни е заобичал

Обичай Господ защото той ни е заобичал пръв

Ние го обичаме, защото той пръв ни обичаше. – 1 Йоан 4:19

Обичай Господ защото той пръв ни е обичалВсички знаем, че трябва да обичаме. Това е фундаментално за нашата вяра като християни. Всъщност цялото християнство се основава на реалността, че Бог ни обича.

Въпросът обаче е: как да преминем от приемници на любов към даряващи любов?

Заповядано ни е от Господ да обичаме … и причината затова е, че той пръв ни е обичал. И така, какви са начините да обичаме, защото той първо ни е обичал? Наистина ли можем да приложиме това и на практика?

Мисля, че с тази статия искам да споделя с вас как мисля, че сме призовани да обичаме и ще посоча няколко начина по които да обичаме, защото знаете – Той пръв ни е обичал:

Кого трябва да обичаш?

Обичай Господ защото той пръв ни е обичалНе можете да проведете разговор за любовта, без първо да дефинирате кого трябва да обичаме. За щастие Исус ни дава отговор:

Исус отговори: „Обичайте Господа, вашия Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си разум“. Това е първата и най-голямата заповед. И втората : „ Обичай ближния като самия себе си“ . – Матей 22: 37-39

Накратко, Исус казва, обичайте Бога и обичайте всички хора.

В действителност всеки мойе да се квалифицира като ваш ближен, така че няма ограничение в хората, които трябва да обичате. Трябва да призная …  че има някои „ближни“, които се обичат по-лесно от други. (Не си мисля,  че аз съм единственият с такива хора всеки се сблъсква в своя живот, знам, че и при вас е така.)

И все пак Исус не поставя никакви параметри за това кой трябва да обичаме, просто завета е да се обичаме всички. Да, това включва и този човек . Не е нужно да казвате името им на глас. Можете да го запазите за себе си. Ние просто ще ги наречем специалните хора във вашия живот .

Как трябва да обичаш?

Обичай Господ защото той пръв ни е обичалСлед като вече знаете кого трябва да обичате, остава въпросът: как трябва да обичате? Отново Исус ни дава отговора … тъй като обичате себе си .

Помислете си за момент как се обичате. Между другото, не говоря за някакъв егоистичен вид обич, като цял ден се взираш в огледалото и се възхищаваш колко си красив и прекрасен. Имам предвид типа любов, който ви кара да се грижите за себе си, да се чувствате хора. Да се ​​храните леко, здравословно и да се обличате чисто. Да работите и да печелите честно. Да се ​​грижите за своите отговорности в семейството. За да сте сигурни, че основните и понякога не толкова основни нужди на живота са удовлетворени.

Така Вие трябва да обичате себе си по същия начин както да обичате всички около вас. Това е един друг начин да обичаме, защото знаем, че първо Ттой ни е обичал. Обичайте себе си, защото Бог за пръв път ни е показал, своята безгранична любов към нас хотата.

Начинът, по който той ни е обичал, е начинът, по който трябва да обичате себе си … и следователно начинът, по който трябва да обичате и другите около Вас.

Коментар ( 1 )

  1. Отговор
    Петър Георгиев says:

    Обичай Господ защото той ни е заобичал пръв

Публикувай коментар